donderdag 24 november 2016

Een pleidooi voor Creatief Denken in Onderwijs

Wat is creatief denken? 

Dit is het vermogen om nieuwe waardevolle dingen te maken en te verzinnen. Door andere verbindingen te maken tussen kennis en ervaringen ontstaan mogelijkheden die ondenkbaar leken. Creatief denken is de drijvende kracht in wetenschap, kunst, technologie, economie, zorg en onderwijs. Creatief denken is iets wat iedereen kan leren beheersen en overal gebruikt kan worden.

Waarom is creatief denken in het onderwijs belangrijk? 

De functie van ons onderwijs is om jongeren voor te bereiden op een betekenisvolle rol in de maatschappij. Deze maatschappij veranderd razendsnel met technologische ontwikkelingen, internationalisering, geweldige toename aan informatie en de beschikbaarheid daarvan. Daarnaast wachten er verschillende uitdagingen op ons zoals milieu, energie, voedselvoorzieningen en de verdeling van welvaart. Creatief denken is daarbij zeer belangrijk geworden.

Kun je creatief denken leren? 


Creatief denken zit in de mens, we worden er mee geboren. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die creatief denken ontplooien omdat we er te weinig aandacht aan geven. Creatief denken kan je ontwikkelen, net als kritisch, analytisch of logisch denken. Belangrijke factoren om creatief denken te ontwikkelen zijn kennis, intelligentie, denkstijl en motivatie. Dit zijn factoren die je ook kan ontwikkelen of beïnvloeden.

De rol van de leraar 


Als leerkracht ben je onmisbaar bij het creëren van een pedagogisch klimaat waarin creatief denkvermogen zich in kinderen en jong-volwassenen kan ontwikkelen. Hierbij zijn vier pedagogische uitgangspunten zeer belangrijk.

  1. Stimuleren van een nieuwsgierige en vragende houding. 
  2. Verbindingen maken die het leren relevant maken. 
  3. Toelaten van en zoeken naar vernieuwing. 
  4. Leerlingen autonomie geven bij het eigen ontwikkelingsproces. 

Wat is creatief denken in onderwijs en hoe werkt het? 

In Nederland werkt men aan een groeiend netwerk van onderwijsprofessionals, Creatief Denken in Onderwijs, C.D.O. Dit netwerk heeft aandacht voor de ontwikkeling van creatief denken binnen het onderwijs. Dit doen ze door samen te zoeken naar mogelijkheden voor creatieve ontwikkelingen in de onderwijspraktijk. Samen met leraren, schoolleiders en andere die betrokken zijn bij het onderwijsproces, wil Creatief Denken in Onderwijs een oplossing zijn tot de creatieve ontwikkeling van jonge mensen die zo met meer vertrouwen groeien naar de toekomst. Kennis en ervaringen met betrekking tot de ontwikkeling van creatieve denkkracht worden gedeeld met elkaar en samen gemaakt. 

C.D.O., (2014). Een pleidooi voor Creatief Denken in Onderwijs. Gevonden op 24 november 2016 op het internet: http://creatiefdenkeninonderwijs.nl/een-pleidooi-voor-creatief-denken-in-onderwijs/ 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten