woensdag 9 november 2016

Scholen doden de creativiteit


Enkele interessante uitspraken van Ken Robinson: 

  • Robinson: "Volgens mij hebben alle kinderen fantastische talenten en wij verkwanselen ze. Behoorlijk genadeloos. Ik wil het dus hebben over onderwijs en ik wil het hebben over creativiteit. Ik vind dat creativiteit in het onderwijs net zo belangrijk is als leren lezen en we moeten het met dezelfde status behandelen." (2006)
  • Robinson: "Ik bedoel niet dat fout zijn hetzelfde is als creatief zijn. Wat we wel weten is dat als je niet bereid bent foute te maken, je nooit met iets origineels komt. Als je geen fouten durft te maken." (2006)
  • Robinson: "Elk onderwijssysteem op aarde heeft dezelfde hiërarchie van onderwerpen. ... Bovenaan staan wiskunde en talen, dan de geesteswetenschappen en onderaan staan de kunsten" (2006)
  • Robinson: "Ons onderwijssysteem is gebaseerd op het idee van academisch vermogen. ... De hiërarchie wortelt in twee ideeën. Ten eerste: de meest bruikbare vakken voor werk staan bovenaan. ... Het hele systeem van openbaar onderwijs in de wereld is een langdurig proces van toegang tot de universiteit. Het gevolg is dat veel hoogbegaafde, briljante, creatieve mensen denken dat ze dat niet zijn." (2006)
  • Robinson: "Ons opleidingssysteem heeft gedolven in onze geesten zoals we roofbouw plegen op de aarde voor een bepaalde grondstof. In de toekomst voldoet dit niet meer. We moeten herbepalen op welke fundamentele beginselen we onze kinderen onderwijzen." (2006)
Robinson, K. (2006). Scholen doden de creativiteit. Gevonden op het internet op 9 november 2016: https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten